Voor zorgprofessionals

(oud-)Verzorgenden of (oud-)verpleegkundigen kunnen zich aanmelden via de knop “Aanmelden zorgmedewerker” op deze website.

Heb je geen opleiding of ervaring in zorg of welzijn maar wil je wel wat doen? Meld je dan aan voor Ready2Help van het Rode Kruis

Daarover moeten instellingen zelf afspraken maken met de mensen die ze inzetten.

Dit initiatief richt zich op alle (oud-)zorgprofessionals die nu NIET werkzaam zijn in het primaire proces of die naast hun huidige werk ook elders inzetbaar zijn. Ook HBO/MBO verpleegkundigen vanaf het tweede jaar (niveau 2/3 basale zorg helpende) worden van harte uitgenodigd om deel te nemen. Zowel zorgprofessionals met als zonder BIG-registratie nodigen we van harte uit zich aan te melden. BIG-geregistreerden kunnen waarschijnlijk sneller aan de slag maar ook wanneer je BIG-registratie is verlopen kun je zeker nog een bijdrage leveren. Meld je dan aan via de knop “Aanmelden zorgmedewerker” op deze website.

Super fijn dat je wilt helpen, ook met verlopen BIG-registratie kunnen we je hulp gebruiken. Je kunt dit op het formulier aangeven. De meest recente informatie rondom de BIG registratie bij deze tijdelijke inzet vind je hier.

Op het moment dat je gebeld wordt kun je aangeven wat je voorkeuren zijn.

Met het regionaal contactpunt kun je overleggen of een functie en de bijbehorende voorwaarden bij je passen. Je kunt een functie altijd weigeren.

Ook zonder zorg-achtergrond kun je bijdragen. Hiervoor kan je je wenden tot Ready2Help van het Rode Kruis

Nee, juist mensen die op dit moment niet werkzaam zijn in de zorg nodigen we van harte uit om zich in te schrijven. Om op die manier de bestaande processen in de zorg niet te ontwrichten maar wel te ontlasten.

Je gegevens worden zorgvuldig (conform AVG) behandeld en alleen verstrekt aan medewerkers van RegioPlus (het samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties zorg & welzijn en landelijk bureau) die zich bezig houden met extra handen voor de zorg.

De organisaties bekijken zelf welke noodscholing nodig is voor jou om snel aan de slag te kunnen. Je krijgt hierover van hen alle benodigde informatie.

Dit is afhankelijk van de afspraken die je maakt met de organisatie waar je wordt geplaatst. Wij willen zo snel mogelijk ervoor zorgen dat de zorgverleners in Nederland alle steun krijgen die ze nodig hebben. We zorgen ervoor dat vraag en aanbod snel met elkaar gekoppeld worden.

Vanuit Extra handen voor de zorg gaan wij niet over de arbeidsvoorwaarden waaronder kandidaten die hun hulp aanbieden in de instellingen worden ingezet. Het is aan de organisaties om zelf te bepalen of er wel of geen vergoeding tegenover staat. Wel wordt vanuit sociale partners een moreel appèl op organisaties gedaan om, voor uren die kandidaten niet door hun werkgever worden doorbetaald, een vergoeding te betalen. In de praktijk is dit maatwerk. Soms worden mensen die zich inzetten vanuit hun eigen werkgever doorbetaald, maar in sommige gevallen niet.

De COVID-19 protocollen zijn dusdanig aan verandering onderhevig dat het op dit moment niet zinvol is om die te verstrekken. Wel hebben we een groot aantal protocollen verzameld op de pagina ‘Crisisscholing‘, deze kan je alvast bekijken. Op het moment dat je geplaatst wordt, zal de desbetreffende zorgorganisatie ervoor zorgdragen dat je zo snel mogelijk op de hoogte wordt gebracht van de dan geldende protocollen en richtlijnen.

Iedere organisatie heeft een eigen COVID-19 protocol. Die zijn opgesteld door de crisis beleidsteams. Indien je bij een organisatie aan de slag gaat, krijg je hier meer informatie over.

Indien je je alvast wilt inlezen in diverse protocollen en richtlijnen kan je de pagina ‘Crisisscholing‘ op deze website bekijken.

Stuur een mailtje naar helpdesk@extrahandenvoordezorg.nl met als onderwerp: “Afmelding Extra handen voor de zorg” en we schrijven je zo spoedig mogelijk uit.

We begrijpen dat je graag zo snel mogelijk aan de slag wilt. Het hangt echter sterk van de vraag die wij binnenkrijgen af, of er daadwerkelijk gematcht kan worden. Mogelijk hebben we nog geen aanvragen gehad die passen bij jouw profiel. Desondanks is het wel belangrijk dat je in het bestand blijft staan als je beschikbaar bent. Zodat we je snel kunnen koppelen aan een zorgorganisatie als er een aanvraag komen die wel past.

Alle hulp is welkom! De vraag naar bepaalde specialisaties verandert met de ontwikkelingen rondom Corona. Daarom kunnen we niet aangeven aan welke specialisatie specifiek behoefte is.

Dit hangt af van hoe het Coronavirus zich verder ontwikkelt.

Op het aanmeldformulier kun je aangeven in welke regio je kunt/wilt werken. Er wordt op het moment dat er een match gevonden is contact met je opgenomen. Je kunt dan aangeven of het voor jou haalbaar is.

Ja, je kunt je zeker aanmelden. Of er een vergoeding tegenover je inzet staat en hoe hoog deze vergoeding is, kun je bespreken met de organisatie waarmee je gematcht wordt.

We zien weer een toename in het aantal tekorten, ook in de ouderenzorg.

Het heeft altijd zin je aan te melden. Geef wel duidelijk aan wanneer je inzetbaar bent. In de praktijk zien we dat mensen die meer inzetbaar zijn makkelijker te matchen zijn dan mensen die beperkt inzetbaar zijn.

Hierover moet je zelf afspraken maken met de zorginstelling waar je aan gematcht wordt.

Als je bijna bent afgestudeerd in een (para)medische richting, of als je nog bezig bent met je studie kun je jezelf aanmelden via de knop “Aanmelden zorgmedewerker” op deze website. Als het om een andere richting gaat, kun je het beste contact opnemen met Ready2Help van het Rode Kruis.

Als je een paramedische opleiding doet, kun je je aanmelden. Geef wel duidelijk aan hoeveel ervaring je hebt, zodat we daar bij de matching rekening mee kunnen houden.

Als je al aangemeld staat, hoef je je niet nog een keer aan te melden. Er wordt vanzelf contact met je opgenomen via de mail of telefonisch.

Jazeker kan dat! Aanmelden kan via de knop ”Aanmelden zorgmedewerker” op deze website.

Vervroegd gepensioneerde zorgmedewerkers worden nu soms gevraagd weer te gaan werken of paraat te staan. Hier speelt echter dat deze groep – om fiscale redenen – een verklaring richting Belastingdienst heeft (moeten) afgeven dat zij niet de intentie hadden om weer te gaan werken. Is dat niet de waarheid, dan hangt er een straftoeslag in de lucht. Dit heeft te maken met een soepeler fiscaal regime voor vroegpensioen, onder de voorwaarde dat je niet ‘doet alsof je stopt met werken’.

Als u in het kader van de Coronacrisis weer gaat werken, verandert dat niets aan de intentie die u eerder had om te stoppen. Strafheffing is dus niet aan de orde. Dit is formeel bevestigd door de Belastingdienst, zie: https://centraalaanspreekpuntpensioenen.belastingdienst.nl/publicaties/va-20-005-v200319/

Binnen iedere organisatie worden afspraken op maat gemaakt over wat nodig is om weer bevoegd en bekwaam te zijn als verpleeg/verzorgende. Dit is afhankelijk van de afdeling waar je terecht komt en de taken die je uit gaat voeren.

Om jezelf alvast voor te bereiden is het nuttig om de pagina ‘Crisisscholing‘ op deze website eens te bekijken. Hier staan e-learning modules, richtlijnen, protocollen en procedures.

Om jezelf alvast klaar te maken voor de belangrijke taak die je gaat vervullen kan je de e-learning COVID-19 coronavirus volgen. Dit is e-learning waarin je meer kennis op doet t.a.v. het coronavirus COVID-19 en de volgende onderdelen behandeld worden: context COVID-19; preventieve maatregelen; persoonlijke hygiëne; besmetting en dan?; aanspreken en…. Angst is niet nodig. De e-learning kan je gratis volgen in 20 minuten en is specifiek bedoeld voor zorgprofessionals, je hoeft alleen een account aan te maken.

Daarnaast staan op de pagina ‘Crisisscholing‘ op deze website diverse documenten over Crisisscholing in de vorm van een aantal richtlijnen, protocollen en procedures.

Gepensioneerde zorgmedewerkers, die hun pensioen meer dan vijf jaar vóór hun AOW-leeftijd vervroegd hebben laten ingaan, kunnen nu in verband met de uitbraak van het coronavirus COVID-19 opnieuw weer aan het werk gaan zonder fiscale gevolgen voor hun pensioen. Zie nieuwsbericht Belastingdienst.

We zouden het heel fijn vinden als je de website www.extrahandenvoordezorg.nl wil delen in je netwerk.

Jazeker, alle hulp is welkom! Aanmelden kan via de knop ”Aanmeldformulier zorgmedewerker” op deze website.

Als je een betaalde baan aangeboden krijgt en je wil weten wat dit betekent voor je uitkering kijk dan op deze pagina van het UWV of neem telefonisch contact op met UWV of stuur een berichtje via de Werkmap op werk.nl.

Wil je als vrijwilliger helpen in de coronacrisis, overleg dan met een van de adviseurs van UWV over de mogelijkheden en de eventuele gevolgen voor jouw uitkering.

Dit kan via telefonisch contact via 088-898 9294 of via de Werkmap op werk.nl.