Blijf je inzetten voor de zorg

Geweldig dat je hier bent! In de coronacrisis heb jij je aangemeld bij Extra handen voor de zorg. Om (tijdelijk) terug te gaan in de zorg of om met jouw talenten de zorg te ondersteunen, met of zonder ervaring. Heel erg bedankt daarvoor!

Extra handen voor de zorg is een crisisorganisatie. Opgezet in de eerste golf van de coronapandemie in 2020 om de vraag van zorgorganisaties te verbinden met het hartverwarmende aanbod van mensen die de zorg willen ontlasten. Een crisisorganisatie betekent ook een tijdelijke organisatie. We zijn in een fase van de coronacrisis beland waarin wij onze werkzaamheden kunnen afbouwen.

Wat gebeurt er met Extra handen voor de zorg?

In de zomermaanden van 2021 informeren wij alle mensen in het bestand over de afronding en bedanken ze voor hun inschrijving, inzet en beschikbaarheid. Daarnaast werken we in juli en augustus nog aan zoveel mogelijk matches voor zorgorganisaties. 

Vanaf 1 september bestaat het bestand van Extra handen voor de zorg alleen nog uit mensen met een zorgdiploma, die hebben aangegeven beschikbaar te blijven voor een eventuele volgende crisis. De gegevens van alle andere kandidaten worden conform AVG verwijderd uit het bestand.

Het ministerie van VWS bekijkt hoe lang, op welke manier en door welke organisatie dit ‘reservebestand’ het beste kan worden beheerd. Als hier meer duidelijkheid over is, informeren wij betrokkenen hierover. Wil je meer weten of heb je vragen? Stuur dan een mail naar extrahandenvoordezorg@regioplus.nl.

Het landelijk projectteam van Extra handen voor de zorg bundelt daarnaast de ervaringen en geleerde lessen van (tijdelijke) medewerkers, bestuurders en matchers. Naast de geleverde extra handen tijdens de crisis delen we graag deze inzichten, voor een goed uitgangspunt bij een mogelijke volgende crisis.

De vraag naar zorgpersoneel blijft. Hieronder vind je directe links met meer informatie, mogelijkheden en vacatures bij jou in de buurt.

Wil je graag werken in de zorg?

Wil je graag in de zorg gaan werken, of weer terugkeren naar de zorg? Hieronder vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Mogelijkheden bij jou in de buurt
Vul hieronder je postcode in om naar de website van jouw regionale werkgeversorganisatie te gaan. Daar vind je vacatures en andere initiatieven bij jou in de buurt, om aan de slag te gaan in de zorg.

Er zijn in totaal 13 werkgeversorganisaties op het gebied van Zorg en Welzijn in Nederland. Bij elke regionale werkgeversorganisatie zijn lokale zorgorganisaties aangesloten, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dit vormt samen een netwerk voor samenwerking, het uitwisselen van kennis, verbeteren van beleid en het vinden van personeel. Als je hierboven jouw postcode invult, komt je gelijk op de goede website terecht.

Algemene informatie over werken in de zorg
Ontdek de mogelijkheden van werken in de zorg: OntdekdeZorg.nl
Gratis loopbaancoaching: SterkinjeWerk.nl

Wil je af en toe helpen?

Zet je dan in voor het Rode Kruis. Het Rode Kruis biedt al meer dan 150 jaar hulp en ondersteuning waar nodig. Bij grote en kleine rampen, evenementen, maar ook met het geven van workshops en voorlichting om anderen voor te bereiden op een noodsituatie. Dat wordt mogelijk gemaakt door duizenden vrijwilligers en Ready2Helpers uit het hele land. Heb jij regelmatig een uurtje over? Kijk dan eens bij de uitdagende vrijwilligersvacatures.

Wil je flexibel aan de slag en help je graag als de nood het hoogst is? Misschien past Ready2Help dan meer bij jou. Dat is het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis, waarbij ze alleen een beroep op je doen als ze snel extra handen nodig hebben bij jou in de buurt.

Nationale Zorgreserve

Inmiddels werkt het ministerie van VWS, op verzoek van de Tweede Kamer, aan een meer duurzame organisatie die ondersteuning kan bieden ten tijde van crisis. Dit is voor nu opgepakt door de organisatie de Nationale Zorgreserve. Net als bij Extra handen voor de Zorg, kunt u bij de Nationale Zorgreserve een ondersteuningsaanvraag indienen voor extra personeel in het geval u vanwege corona een plotseling tekort hebt of verwacht aan personeel om continuïteit van zorg te kunnen blijven garanderen. 

Aanmelden bij de Nationale Zorgreserve kan via de link: https://nationalezorgreserve.nl/zorgorganisaties/

Op de site vindt u tevens uitgebreidere informatie over de werkwijze van de Nationale Zorgreserve. 

Verder kunt u ook per e-mail en telefoon contact opnemen met de Nationale Zorgreserve via community@nationalezorgreserve.nl of telefoonnummer 085-3038457.