Studenten melden zich aan via Extra handen voor de zorg

“Omdenken is heel belangrijk in crisistijd”

Sinds het begin van de coronacrisis is in Nederland de website Extra handen voor de zorg ingezet. Een uitgebreid landelijk systeem. Hierin wordt de extra (tijdelijke) personeelsbehoefte van de zorg- en welzijnsorganisaties gematcht met vrijwilligers die zich ook via deze website aanmelden om te helpen. Ook (para)medische en verpleegkundige studenten kunnen zich hierop als vrijwilliger aanmelden. Deze uitbreiding van het systeem is ontstaan uit het initiatief van een aantal Groninger studenten, waaronder Joppe Vodegel.

Masterstudent Geneeskunde Joppe zette afgelopen jaar zijn studie on hold voor een bestuursjaar. Hij is grondlegger van het regionale platform Covid Vrijwilliger. Het doel van dit platform is om (para)medische studenten bij te laten springen in de zorg. Covid Vrijwilliger is inmiddels opgegaan in het landelijke platform Extra handen voor de zorg. Mensen met of zonder zorgdiploma, (para)medische en verpleegkunde studenten kunnen zich in het vervolg aanmelden via extrahandenvoordezorg.nl.

Joppe Vodegel
Joppe Vodegel

Studenten aan de slag

In de eerste coronagolf stopte de reguliere zorg en de focus kwam te liggen op de coronazorg. “Noodgedwongen online lessen volgen. Geen stage meer en vooral thuis zitten tijdens een crisis, dat is niks voor studenten. Samen met een aantal studenten van diverse studies hebben we daarom in een paar dagen het noordelijke platform Covid Vrijwilliger opgezet”, vertelt Joppe enthousiast. (Para)medische of verpleegkundige studenten die hun steentje wilden bijdragen waar ze het hardst nodig waren, konden zich aanmelden. In de tweede golf trekken Covid Vrijwilliger en Extra handen voor de zorg zij aan zij op. Meer dan honderd studenten zijn met veel enthousiasme bij organisaties in het Noorden aan de slag. De werkgevers zijn lovend over hun inzet.

Omdenken is heel belangrijk

“De studie Geneeskunde is best theoretisch en je kunt soms een beetje het zicht verliezen waarvoor je het doet”, aldus Joppe. “We kregen de vrijheid van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) om Covid Vrijwilliger op te pakken. Ik wilde studieoverstijgend bezig zijn; samen met studenten van ook andere opleidingen. We gaan na het afstuderen namelijk ook samenwerken. Ik hoop dat studenten die zich nu inzetten als vrijwilliger, dit ook zo ervaren. Omdenken is heel belangrijk in crisistijd.
Kijk wat mensen kunnen doen in plaats van naar hun diploma”, is zijn devies.

Zorg veel minder vanzelfsprekend

“De coronacrisis laat zien dat de zorg veel minder vanzelfsprekend is. Er is meer waardering juist voor de helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen. Op deze mensen kunnen we bouwen”, benadrukt Joppe. Hij kan het weten, want hij werkt al vanaf zijn zestiende in de zorg in verschillende functies. “Ik wil zoveel mogelijk facetten in de zorg ervaren om in de toekomst een goede dokter te worden”, besluit Joppe dit interview.

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op de website van ZorgpleinNoord.