Saskia Kluit: ‘De allerliefsten van de allerliefste mensen werken in de ouderenzorg’

Saskia Kluit is lid van de Eerste Kamer vanuit GroenLinks. Ze heeft een sabbatical, maar kon niet anders dan zich aanmelden bij Extra handen voor de zorg toen de tweede golf eraan kwam. Nu helpt zij twee ochtenden per week bij verzorgingshuis Zuylenstede van Vecht en IJssel.  

Thuis zijn voelde niet goed

Als student had Saskia een bijbaan in de verzorging. Dat was leuk, maar ze besloot niet in de zorg te blijven. Ze volgde de studie geschiedenis en werd politicoloog. Ze had niet gedacht terug te keren in de zorg, toch meldde zij zich aan bij Extra handen voor de zorg. Thuiszijn terwijl in de zorg alle handen nodig zijn, voelde niet goed.‘De mensen die in zorg werken, doen dat vol liefde en passie. Dat zij door de extra druk door corona niet de zorg kunnen bieden die ze willen, is voor mij reden om te helpen.’ 

Mensen laten lachen

Na haar aanmelding bleef het stil, tot na drie maanden. Ze had twee gesprekken met een recruiter en draaide een ochtend mee om te kijken of er een match was. En die was er. Saskia kon beginnen.

‘Grappig vond ik het, maar ik was ook verontrust over hoe mijn hulp in de zorg zou uitpakken. Dertig jaar geleden deed ik steunkousen aan en uit en nu zou ik terugkeren in een veranderende zorg. Na een ochtend meelopen, wist ik dat het hard werken zou worden, maar zo dankbaar. Als ik mensen aan het lachen krijg, ga ik met een goed gevoel naar huis’.

Saskia Kluit voor verzorgingshuis Zuylenstede in Utrecht.

Vroeg opstaan

Twee ochtenden per week gaat ze na de dagbespreking aan de slag. Ze helpt mensen uit bed, met het ontbijt, kousen aantrekken, bedden opmaken en ze doet de afwas. Ook brengt ze mensen naar de huiskamer. ‘Het is zo ontzettend leuk. Fijne collega’s, die helpen waar nodig en mij echt thuis laten voelen. Fysiek is het zwaar, omdat ik normaal hele dagen vergader. Saskia doet het allemaal graag. Ze moet vooral wennen aan het vroege opstaan ‘om zeven uur begint de ochtenddienst’.

De allerliefste mensen

Saskia is er duidelijk over. In de ouderenzorg werken de allerliefste mensen. ‘Ze zetten alles op alles zetten om naar hun werk te komen. Corona-uitbraak of niet, ze zijn er. Het zou mooi zijn als deze zorg in de media beter weerspiegeld zou worden. De allerliefsten van de allerliefste mensen werken in de zorg.’ 

Saskia wil niet duurzaam instromen in de zorg. Een derde baan is te veel naast haar baan, waar ze nu een sabbatical van heeft, en haar functie als Eerste kamerlid voor GroenLinks. Ze wil wel wat blijven doen voor de zorg. Misschien wat uurtjes blijven helpen. En ondertussen is ze een goede ambassadeur. ‘Ik probeer nu mijn buurvrouw te porren voor de zorg’.