Melisa hervond haar liefde voor de zorg: “Het liefst blijf ik hier werken”

Op haar eerste werkdag wordt Melisa (23) gelijk ingezet op de corona-afdeling van woonzorgcentrum Merenhoef in Maarssen. In het beschermende pak met schort, mondkapje, handschoenen en bril is het flink zweten. Toch is Melisa direct enthousiast: “Het is een mooie uitdaging, ik ben heel trots dat ik dit mag doen!”

Geen zorgdiploma, wel motivatie

Melisa in de lift bij haar werk

Melisa rondde haar zorgopleiding niet af en ging naar de kappersopleiding. Dat was een teleurstelling. “Ik had gedoe met docenten, dat was demotiverend. Ik ben uiteindelijk gestopt, zodat ik kon gaan werken.” Ze ging na een cursus aan de slag bij de schoonheidssalon van haar moeder. Dat beviel goed, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. 

De tweede lockdown was voor Melisa de druppel. “Ik wilde niet alleen maar thuiszitten. Op het internet kwam ik Extra handen voor de zorg tegen. Zo kon ik weer aan het werk in de zorg.” Via de Nationale Zorgklas stroomde ze in. Melisa: “Die cursus was best pittig, ik moest veel studeren. Maar als je het graag wilt, dan lukt het.” 

Ik mag veel doen

Eind 2020 begon Melisa via Extra handen voor de zorg bij het woonzorgcentrum. Ze werkt meestal als sfeermaker. Dan schenkt ze koffie, leest ze voor en helpt ze bij het eten. Soms helpt ze ook bij de zorg. “Ik mag alles doen, behalve medicatie geven. Temperatuur meten, helpen met omkleden en wassen, noem maar op. Dat is zwaarder werk, maar heel dankbaar.” 

Gelukkig is corona inmiddels een minder groot probleem op de locatie. Melisa: “Ik hoef niet meer in dat pak. Een schort, handschoenen, mondkapje en bril zijn nu genoeg. Dat maakt het veel makkelijker werken.”

Ik kies voor de zorg

Na het afronden van de zorgcursus kon ze snel aan de slag bij de Merenhoef. Ondanks dat Melisa geen diploma heeft, zijn ze blij met haar hulp. “Ik krijg veel vertrouwen van iedereen, dat is heel fijn. Ik vind eigenlijk alles leuk om te doen, ze kunnen me overal inzetten.”

Zolang het nodig is, blijft ze hier werken. En wat doet Melisa als de schoonheidssalon weer opengaat? “Dan kies ik toch voor de zorg. Ik hoop dat ik helemaal kan instromen. Mijn moeder steunt mij gelukkig helemaal. Het liefst blijf ik in de ouderenzorg werken, dat vind ik erg belangrijk werk. De ouderen zijn vaak alleen. Ik geef ze graag de liefde die zij verdienen.”