Maaike (67): “Ik heb mij spontaan aangemeld voor Extra handen voor de zorg”

“Ondanks dat ik tot de risicogroep behoor, heb ik me spontaan aangemeld voor ‘Extra handen voor de zorg’. Eigenlijk verwachtte ik geen reactie. Waar zouden ze iemand van mijn leeftijd nou voor nodig hebben?”, vroeg Maaike Huisman zich af. Maar er kwam wel een reactie. In de thuiszorg hebben ze haar maar al te hard nodig.

Zorg voor coronacliënten

“Er werd gewerkt aan een uitbreiding van de zorg voor coronacliënten, waarbij de regulaire zorgmedewerkers ingezet zouden worden. Hierdoor onstond een tekort aan thuiszorgmedewerkers. Ik kon terecht bij ZuidOostZorg. Extra hulp is hard nodig. Ze zijn blij met iedere hulp. Ik voelde me echt welkom. ZuidOostZorg had alles perfect geregeld. Ik werd warm ontvangen en er lag een uniform voor me klaar.”

Ervaring in de thuiszorg

Maaike heeft heel wat jaren ervaring: “Ik heb 33 jaar in de verpleging gewerkt. Na mijn pensioen wilde ik toch weer in de zorg werken, maar niet meer in de verpleging. Zo heb ik nog anderhalf jaar in de thuiszorg gewerkt. Na anderhalf jaar thuis las ik de oproep van ‘Extra handen voor de zorg’. Ik wilde meteen helpen want ik mis het werk. De zorg blijft trekken. En het valt me mee dat ik het werk nog kan!”

Werken tijdens de coronacrisis

Op de vraag of ze het niet spannend vind om in deze tijdens coronacrisis te werken, reageert Maaike heel nuchter. “Ik heb dan wel de risicoleeftijd maar ik werk niet op een corona-afdeling. Omdat ik bij de thuiszorg werk, kom ik bij de mensen thuis. De cliënten weten dat er goed gelet wordt op de hygiëne. Ik was mijn handen zorgvuldig bij binnenkomst en wanneer ik weg ga. Afstand houden gaat niet altijd want ik help mensen met aankleden, het slikken van medicatie en aantrekken van steunkousen. Ik ga ervan uit dat mensen aangeven dat ze verkouden zijn. En dan worden ze uit de route gehaald en komt er andere zorg. Ik vertrouw erop.”

Welkom

“Je voelt wel aan de reacties van mensen dat ze je komst waarderen. Vandaag zei iemand die het juist leuk vond dat ik, in plaats van zo’n jong meisje, kwam helpen. Behalve de handelingen die je doet, vinden mensen ook het stuk levenservaring prettig. Je merkt snel of je het mensen naar de zin doet. En, mijn man is hartstikke trots dat ik me nu inzet voor de zorg. Dat vind ik ook heel leuk!”

Heb jij ook interesse om te helpen? Schrijf je dan snel in voor Extra handen voor de zorg!