De moeizame weg van Gijs naar een baan in de zorg

In oktober 2020 verliest Gijs door de coronacrisis zijn baan in de bedrijfscatering. Hij ziet Extra handen voor de zorg op het journaal en is gelijk geïnteresseerd. Hij wil al langer de overstap maken naar de zorg en ziet dit als een mooie kans. Maar dat verloopt anders dan verwacht.

Gijs begint enthousiast met een intakegesprek en volgt in december een 4-daagse cursus bij de Nationale Zorgklas om de basis van de zorg te leren. Gijs: “Ik had ontzettend leuke medestudenten en docenten. Ik ben heel leergierig en door de cursus was ik enorm gemotiveerd om aan de slag te gaan.”

Matches, maar geen werk

Vol verwachting rondt hij de cursus af, maar krijgt daarna nauwelijks reacties. Hij wordt een keer gebeld door een recruiter dat er een match is in Mijdrecht, maar daarna hoort hij niks meer. Waarschijnlijk heeft de zorgorganisatie voor iemand anders gekozen. 

Gijs heeft alle begrip dat het wel even kan duren. “Op het nieuws hoorde ik dat duizenden mensen zich hadden ingeschreven en maar 10% wordt geplaatst. Maar het maakt mij echt helemaal niks uit wat ik moet doen, ik wil gewoon graag werken.”

Niet veel later wordt Gijs gebeld door een match in Amstelveen, maar die blijken toch de voorkeur te hebben voor ervaren zorgmedewerkers. Uiteindelijk mag hij een dag meelopen op de somatische verpleegafdeling, omdat hij zo gemotiveerd is. Daarna blijft het stil.

Toch aan de slag in de zorg

Omdat er uit de matches vanuit Extra handen voor de zorg niks concreets komt, neemt Gijs het heft in eigen handen. “Ik wilde niet meer afwachten” zegt hij beslist. Op LinkedIn plaatst hij een oproep enzo  komt hij in contact met (oud-)zorgmedewerkers, verschillende zorgorganisaties en gedreven netwerkers.

Hij kiest voor Amerpoort, waar hij een dag in Baarn en Vinkeveen meeloopt bij een groep jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Door zijn enthousiasme en affiniteit krijgt hij van beide locaties een baan aangeboden. “Ik hoef geen werk-leertraject te doen, ik mag gewoon gelijk aan de slag!”

Mooie opstap

Gijs is half februari begonnen met zijn nieuwe baan als begeleider in Vinkeveen. Hij vindt het jammer dat er niks uit Extra handen voor de zorg is gekomen, maar ziet het toch als een opstap voor waar hij nu staat in zijn zorgcarrière. “Ik ben benieuwd waar het mis is gegaan. Maar ik sta er positief in. Als ik toch nog een match krijg, maak ik me graag nuttig naast mijn nieuwe werk. Of je nou zorgprofessional of oud-cateringmedewerker bent, we werken allemaal voor hetzelfde doel.”