Er is diverse informatie, zoals protocollen, richtlijnen, draaiboeken en procedures, beschikbaar gesteld. Hieronder tref je een overzicht aan van materialen.

Algemeen

 • KICK-portaal: 500 protocollen voor risicovolle en voorbehouden zorghandelingen. Bron: Vilans
 • De Rijksoverheid heeft communicatiemiddelen beschikbaar die ingezet kunnen worden om mensen te informeren over maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bron: Rijksoverheid
 • Informatie en het meest relevante nieuws voor kinderen, kinderen met een zorgbehoefte, ouders, overige gezinsleden en kindzorgprofessionals zijn verzameld door Kind & Zorg. Deze pagina legt de focus op informatie voor kinderen met een zorgbehoefte.

Ziekenhuizen

 • Crisisscholing Ziekenhuizen: voorbeeldinstructies voor crisisscholing om op korte termijn oud-zorgprofessionals bevoegd en bekwaam te maken binnen ziekenhuizen. Bron: Projectgroep 'Extra handen aan bed', met dank aan JWC en CWZ.
 • Richtlijnen voor zorgmedewerkers binnen ziekenhuis. Advies over de wijze waarop het ziekenhuis het beste kan omgaan met de inzet van zorgprofessionals die 1. recent in één van de risicogebieden met circulatie van het nieuwe coronavirus zijn geweest of 2. in het ziekenhuis mogelijk in (onbeschermd) contact zijn geweest met een patiënt die besmet bleek met het nieuwe coronavirus. Bron: NVZ en RIVM
 • In samenspraak met het NVIC bestuur heeft een aantal collega’s uit het Franciscus Gasthuis & Vlietland, het OLVG, het Reinier de Graaf Gasthuis en het Haaglanden MC een op ARDS- en corona problematiek geënte opfriscursus gemaakt. Deze cursus bestaat uit drie delen en duurt ca. 1,5 uur. De cursus is bedoeld voor alle artsen die mee gaan werken op de intensive care afdeling en hun kennis willen opfrissen. Bron: Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Verpleging, Verzorging en Thuiszorg

 • Een draaiboek Covid 19 voor verspreiding in verpleeghuizen. Uitleg waarmee (oud-)zorgprofessionals of andere ondersteuners bevoegd en bekwaam de zorg voor cliënten met of verdacht van besmetting met het coronavirus kunnen uitvoeren of ondersteunen. Bron: Projectgroep "Extra handen aan het bed"
 • Informatie van Zorgvoorbeter over beschermingsmiddelen (inclusief video-instructies), coronavirus in de thuiszorg en informatie over dementie en isolatie.

Thuiszorg

 • Draaiboek wijkverpleging Covid-19 waarmee (oud)zorgprofessionals bevoegd en bekwaam de zorg voor cliënten (verdacht van) besmetting met het cornavirus kunnen uitvoeren of ondersteunen. Bron: projectgroep ‘Extra handen aan bed’
 • Procedure en noodscholingspakket COVID-19 waarmee (oud)zorgprofessionals bevoegd en bekwaam de zorg voor cliënten (verdacht van) besmetting met het coronavirus kunnen uitvoeren of ondersteunen. Bron: projectgroep ‘Extra handen aan bed’
 • Een instructiefilm over het aan- en uittrekken van beschermende materialen bij klanten thuis. De film is een afgeleide van het Icare protocol Coronavirus COVID-19 in thuiszorg en gebaseerd op de inzichten en beschikbare richtlijnen t/m 20 maart 2020. Bron: Icare ZorgBekijk ook de informatie over: