Vanwege de coronacrisis bieden diverse partijen extra hulp door het gratis beschikbaar stellen van e-learnings en andere digitale hulpmiddelen. Sommigen rechtstreeks beschikbaar, anderen zijn beschikbaar via een gratis inlog (zonder persoonsgegevens) of via de mail.

E-learnings

 • Module 'Corona en de zorgprofessional': 134 gratis modules, waaronder een module 'Corona en de zorgprofessional': hoe ga je als zorgprofessional om met het coronavirus? Hoe voorzie je mensen die vragen hebben van informatie? Bron: All You Can Learn.
 • Micro e-learning module over handhygiëne: opfrissen van kennis over handen wassen, het gebruik van handalcohol en de 5 momenten van handhygiëne. Bron: Bohn Stafleu van Loghum. Let op: Bohn Stafleu van Loghum heeft ook alle corona gerelateerde content op de sites Nursing, Zorgvisie, Zorg+Welzijn en Kinderopvangtotaal vrij beschikbaar gesteld.

 • Profportaal Zorg: 55 essentiële e-learning modules en ondersteunende informatie over de meest voorkomende vragen en issues rondom COVID-19. Bron: Noordhoff Professional.

 • Een module ‘COVID-19 coronavirus’ voor professionals in verpleging, verzorging, thuiszorg en huisartsenpraktijk. Daarnaast zijn er 27 compacte opfriscursussen beschikbaar gesteld. Bron: ZorgLeren

Protocollen, richtlijnen en procedures


Daarnaast is er diverse informatie, zoals protocollen, richtlijnen, draaiboeken en procedures, beschikbaar. Hieronder treft u een overzicht aan van materialen.

Algemeen

 • KICK-portaal: 500 protocollen voor risicovolle en voorbehouden zorghandelingen. Bron: Vilans

Ziekenhuizen

 • Crisisscholing Ziekenhuizen: voorbeeldinstructies voor crisisscholing om op korte termijn oud-zorgprofessionals bevoegd en bekwaam te maken binnen ziekenhuizen. Bron: Projectgroep 'Extra handen aan bed', met dank aan JWC en CWZ.
 • Richtlijnen voor zorgmedewerkers binnen ziekenhuis. Advies over de wijze waarop het ziekenhuis het beste kan omgaan met de inzet van zorgprofessionals die 1. recent in één van de risicogebieden met circulatie van het nieuwe coronavirus zijn geweest of 2. in het ziekenhuis mogelijk in (onbeschermd) contact zijn geweest met een patiënt die besmet bleek met het nieuwe coronavirus. Bron: NVZ en RIVM

Verpleging, Verzorging en Thuiszorg

 • Een draaiboek Covid 19 voor verspreiding in verpleeghuizen. Uitleg waarmee (oud-)zorgprofessionals of andere ondersteuners bevoegd en bekwaam de zorg voor cliënten met of verdacht van besmetting met het coronavirus kunnen uitvoeren of ondersteunen. Bron: Projectgroep "Extra handen aan het bed"
 • Informatie van Zorgvoorbeter over beschermingsmiddelen (inclusief video-instructies), coronavirus in de thuiszorg en informatie over dementie en isolatie.

Thuiszorg

 • Draaiboek wijkverpleging Covid-19 waarmee (oud)zorgprofessionals bevoegd en bekwaam de zorg voor cliënten (verdacht van) besmetting met het cornavirus kunnen uitvoeren of ondersteunen. Bron: projectgroep ‘Extra handen aan bed’
 • Procedure en noodscholingspakket COVID-19 waarmee (oud)zorgprofessionals bevoegd en bekwaam de zorg voor cliënten (verdacht van) besmetting met het coronavirus kunnen uitvoeren of ondersteunen. Bron: projectgroep ‘Extra handen aan bed’
 • Een instructiefilm over het aan- en uittrekken van beschermende materialen bij klanten thuis. De film is een afgeleide van het Icare protocol Coronavirus COVID-19 in thuiszorg en gebaseerd op de inzichten en beschikbare richtlijnen t/m 20 maart 2020. Bron: Icare Zorg

Mentale gezondheid

Hulpmiddelen voor zorg en contact op afstand

Welke mogelijkheden zijn beschikbaar voor digitale zorg en ondersteuning op afstand? Er zijn veel slimme zorgoplossingen die in deze tijd extra handig zijn. 

 • Digivaardig in de zorg: Digitale vaardigheden voor medewerkers en clienten.
 • Ministerie van VWS: Een overzicht van digitale hulpmiddelen voor zorg en ondersteuning op afstand, informatie over extra financiële mogelijkheden, landelijke hulplijnen, enz.