Coronabanen

Wil jij aan de slag in de zorg? Om tijdelijk te ondersteunen of voor langere tijd? Dat kan in beide gevallen wellicht vanuit een coronabaan. Dit zijn banen waar zorgorganisaties subsidie voor krijgen vanuit de overheid. Zij krijgen subsidie voor jouw inzet én om jou te begeleiden én jij ontvangt salaris en een goed inwerktraject. Er zijn vanuit een coronabaan verschillende functies die je kunt vervullen in een ziekenhuis, verpleeghuis, de thuiszorg of een andere zorgorganisatie.

Met en zonder opleiding

Er zijn twee type coronabanen. Naast de gewone coronabaan, is er ook de coronabaan met opleiding. De baan met opleiding is interessant als je voor langere tijd wilt gaan werken. Als je al een zorgachtergrond hebt, kan je vanuit jouw coronabaan de zorg ondersteunen en weer bekwaam worden in het werk. Wil je een zorgopleiding volgen dan kan je via een verkort BBL-traject opgeleid worden tot niveau 2 of 3. Je behaalt dan de module individuele basiszorg met een erkend MBO-deelcertificaat.

Werkzaamheden

Om je een beeld te geven van de inhoud van de functies beschrijven we een aantal werkzaamheden. Verzorgende en begeleidende werkzaamheden zijn onder meer bereiden en ondersteunen bij de maaltijden, vervoer van cliënten of patiënten naar activiteiten of therapie, opvangen van bezoek of nieuwe cliënten, rondleiden op locatie, uitleg geven over de opnameprocedure, een praatje maken met cliënten of patiënten, assisteren bij eenvoudige verzorgende taken of zorgcollega’s helpen bij het aan- en uittrekken van beschermende kleding.

Bij facilitaire ondersteuning kun je denken aan het rondbrengen van maaltijden, koffie en thee schenken, bijhouden van voorraden, aanvragen en retourneren van hulpmiddelen, bijvullen van gebruiksartikelen, ondersteunen van de receptie, controle op registratie van bezoek of de rol van portier. Wil je liever taken verrichten aan de administratieve of organisatorische kant, dan kan dat bijvoorbeeld als telefoniste of receptioniste, ondersteuner van de planners of het verwerken van digitale documenten en archiveren.

Voorwaarden

Voor een coronabaan hoef je geen kennis of ervaring in de zorg te hebben. Wat wel een voorwaarde is, is dat je gedurende twee maanden minimaal 20 uur per week kunt werken, meer mag ook. En het is natuurlijk wel prettig als je binding hebt met de zorg en het leuk vindt om met mensen te werken.

Vragen?

Heb je vragen over coronabanen of werken in de zorg zonder ervaring?
Bel dan naar onze coronabanen-informatielijn: 088 0182 880

Iedere werkdag tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar.